Tyrnävän Meijerikadun auditoriossa 12.3. järjestettiin Tyrnävän biokaasuhankkeen ja Tyrnävä-Kempele Viljelijöiden Yhteistyön Eväät (TYKEVÄ) -hankkeen tilannekatsaus.
Lataa tästä tilaisuuden esitykset:
- Tyrnävän Kehitys Oy: Tyrnävän biokaasuhanke
- Envitecpolis Oy: Tyrnävä-Kempele Viljelijöiden Yhteistyön Eväät (TYKEVÄ) -hanke / viljelijöiden ja biokaasulaitoksen väliset yhteistyömallit
- Envitecpolis Oy: Kasvintuhoojariskin minimointi Tyrnävän alueen kiertotalousympäristössä ja High Grade -perunanviljelyalueen suojeleminen
Tyrnävän kunnan elinkeinoyhtiö Tyrnävän Kehitys Oy:n hallinnoi TYKEVÄ-hanketta, jonka tavoitteena on mm. luoda mukana olevien maatilojen ja alueelle suunnitellun biokaasulaitoksen välille uusia yhteistyömalleja, selvittää, miten yhteistyömallit hyödyttävät tiloja kokonaisuusnäkökulmasta mahdollisen biokaasulaitoksen asiakkaina, millaisia eri rooleja alueen viljelijät voivat ottaa eri yhteistyömalleissa sekä millaisia mahdollisuuksia eri roolit tuovat tilojen kannattavuuteen.
Hankkeessa on mukana 10 maatalousyrittäjää Tyrnävältä ja Kempeleestä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hanke alkoi 5/2024 ja päättyy 12/2025.
Ennen hanketta on tehty muita asiaa edistäviä selvityksiä ja toimenpiteitä. On kartoitettu Tyrnävän ja Kempeleen maatiloja, joilla on kapasiteettia toimittaa biomassaa syötteenä mahdolliselle biokaasulaitokselle. Maatiloilla syntyy sivuvirtana biomassaa, jota voidaan myydä syötteenä biokaasulaitokselle. Biokaasulaitos tuottaa siitä edelleen biokaasua, esimerkiksi liikennepolttoaineeksi tai muuhun energiantuotantoon. Biokaasutuotannon lopputuloksena syntyy myös mädätysjäännöstä, joka puolestaan voidaan käyttää uudelleen maatiloilla lannoitteena.
Taloudellinen hyöty tiloille koostuu syötteen myymisestä mahdolliselle biokaasulaitokselle, logistisista säästöistä (mukaan lukien lietelannoitteen kuljettamisesta) sekä kemiallisten lannoitteiden käytön korvaamisesta ja vähentämisestä.
Hankkeessa toteutettiin Envitecpolis Oy:n asiantuntijatyönä 10 tilalle ravinnehyötylaskelmat lannoitteiden korvaamisesta sekä 10 tilan selvitys logistiikkahyödyistä. Selvityksissä todettiin, että viljelijöiden saama taloudellinen hyöty vaihtelee voimakkaasti maatilasta ja tilan toiminnan yksityiskohdista riippuen, mutta samalla toiminta todettiin kannattavaksi jokaisella esimerkkitilalla. Kokonaistaloudellinen hyöty vuositasolla asettui esimerkkitiloilla noin 2 000–20 000 euron välille.
Koska mahdollinen biokaasulaitos rakentuisi yhdelle EU:n neljästä kasvitaudeista vapaasta High Grade -alueesta, yksi hankeen työpaketeista koski biokaasulaitokselta saatavan mädätysjäännöksen käyttöä alueella, liittyen mahdollisiin kasvutauteihin ja kasvintuhoajiin. Vaikka suuri osa kasvintuhoojista poistuu osana prosessia, HG-alueen kohdalla riskien estäminen mahdollisimman suurella varmuudella edellyttää todennäköisimmin, että laitoksessa prosessoidaan ainoastaan HG-alueelta tulevia mahdollisimman puhtaita biomassoja kaasuksi ja lannoitteeksi. Tämä on realistinen vaihtoehto, sillä selvitykset lupaavat, että alueella on hyvin tarjontaa laadukkaista syötteistä.
Biokaasulaitosvalmistaja Demeca Oy:n prosessisuunnittelija Eero Leppänen esitteli tilaisuudessa kasvintuhoojariskien minimointia prosessissa sekä Demecan biokaasulaitostoteutuksia.
High Grade Biokaasu Oy, jossa omistajina on paikallisia viljelijöitä, alkaa työstämään syötesopimuksia alueen viljelijöille. Lisäksi selvitetään Biokaasulaitoksen teknistä ratkaisua eteenpäin sekä vertaillaan toimittajia. Myös optimaalista sijaintia laitokselle selvitetään.